Balade vitejești și alte cântări – Bucharest Early Music Festival
Balade vitejești și alte cântări

Balade vitejești și alte cântări

Starts from: 29 septembrie 2020

Start Time 19:00

Muzeul Naţional de Artă al României, Sufrageria Regală

Miercuri, 23 noiembrie 2016, ora 19.00, la Muzeul Naţional de Artă al României, Sufrageria Regală, trupa Trei Parale va prezenta concertul „Balade vitejești și alte cântări”, un proiect în  premieră.

Context

Balada, denumită astfel de folcloriști (începând cu Alecsandri) sau cântecul bătrânesc, cum era numit de către țărani, reprezintă o specie a folclorului românesc, mult dezbătută de intelectuali, literați și folcoriști, dar tot mai puțin cunoscută unui public larg. Balada este o cântare epică, cu desfășurare largă, o poveste așezată pe muzică, un fel de storytelling venind din epoca medievală. Deși originea nu ne este pe deplin cunoscută – existând aici, ca și în legătură cu alte aspecte ale cântecului bătrânesc, dezbateri infinite – totuși, surse istorice medievale, vorbesc despre prezența cântărilor ce povestesc fapte de vitejie la curțile domnitorilor. Mai târziu, în perioada în care a început să fie cercetată balada – adică, de la mijlocul veacului al XIX-lea – ea era întâlnită la tot pasul în lumea simplă a satului, la cârciumi sau la han. Conținutul acestora era foarte variat: de la cele fantastice, apropiate de lumea basmelor și a legendelor, până la jurnale orale ce relatau diverse evenimente recente. Astăzi, frânturi ale acestor cântări mai cunosc doar lăutarii bătrâni ai satelor, repunerea lor în circulație fiind o misiune provocatoare pe care membrii grupului Trei parale au decis să și-o asume. Baladele din acest program vorbesc, în primul rând, de o lume vitejească aflată în conflict cu Imperiul Otoman. Miu haiducu, din contră, se află într-un „confict intern” cu un Ștefan-Vodă. Diferită de precedentele, balada pastorală Ciobanul care și-a pierdut oile, încheie programul într-o manieră apropiată de teatrul de revistă. Acest nou proiect al formației Trei parale este prezentat în premieră la Festivalul de Muzică Veche București. (Florin Iordan)

Program

Taxîm, Cântecul lui Brâncoveanu și melodii de joc: Două dansuri muntenești, Trei dansuri moldovenesti Chira Chiralina și alte cântări instrumentale: Ca din cimpoi, ca din caval
Novac, melodii de joc cobzărești
Mihu Haiducu și melodii de joc.
Ciobanul care și-a pierdut oile și melodie de joc: Vlăsceanca

Artiști

Florin Iordan: cobză
Daniel Pop: voce, fluiere, percuție
Mihai Balabaș: vioară
George Ștefan Kudor: contrabas

Trei parale grupează tineri orăşeni atraşi de muzicile vechi specifice spaţiului carpatic, alăturând muzicilor tradiţionale româneşti şi pe cele ale altor popoare ce trăiesc aici (evrei, ţigani, etc.). Principalul responsabil de concepţia formaţiei este Florin Iordan (fluiere, cobză) etnomuzicolog la Muzeul Ţăranului Român. Acesta şi-a câştigat o bogată cunoaştere a muzicilor tradiţionale româneşti prin multiple cercetări de teren pe care le-a făcut în lungul şi-n latul ţării. Îi stă alături Daniel Pop (voce, fluiere, percuţie, drâmbă), Beatrice Iordan (voce, cobză), Dinu Petrescu (percuţie), Mihai Balabaș (vioară, contrabas), George Ștefan Kudor (contrabas, percuție), George Turliu (voce, percuție), Maruca Iordan (voce, cobză, percuție). În demersul de reconstituirea a acestui univers muzical, membrii grupului Trei parale se sprijină în primul rând pe transcripţiile de epocă pe care Anton Pann – psalt şi teoretician al muzicii bizantine – le-a adunat în câteva volume numite „Spitalul Amorului”. Se adăugă apoi: expediţii prin sate şi lucrul cu diverşi muzicanţi bătrâni, audierea unor înregistrări vechi de teren realizate de Constantin Brăiloiu, scotocirea prin diverse culegeri de folclor muzical.
Activitatea concertistică a formaţiei cuprinde participări la festivaluri medievale, de muzică veche sau festivaluri de teatru, evenimente româneşti în străinătate („Transditions”, Bruxelles 2006, Întâlniri culturale pe Dunăre, Budapesta 2009, The Culture of Peace Festival, Tel Aviv, Israel 2012, Kocsonya Fesztival, Miskolc, Ungaria 2012, Zilele Dialogului Intercultural, Istanbul – Turcia 2011, DUNA PARTY, Budapesta – Hungary 2011, “Mikołajki Folkowe” Festivalul Internațional de Folclor, Lublin – Polonia, 2010). Au cântat de asemenea cu ocazia unor vernisaje ale unor expoziţii de artă plastică (Ştefan Câlţia, Marian Zidaru), concerte în cluburi bucureştene: Green Hours, Clubul Ţăranului, – apariţii la emisiuni radio sau tv („La porţile Ceriului” – TVR Cultural, realizator: Grigore Leşe, Work in progress – TVR Cultural realizator: Valentina Băinţan). Formația Trei Parale a realizat coloana sonoră a două spectacole de teatru și a unei producții cinematografice intitulate „Povestea lui Bucur” (în regia Aureliei Mihai, Germania 2009). În ultimii doi ani, membrii formației au avut două coalborări deosebit de importante, tot în domeniul producției cinematografice. Ei au alcătuit coloana sonoră a filmelor „Chira Chiralina” (în regia lui Dan Pița, 2014) și „Aferim” (în regia lui Radu Jude, 2015).

„Baroque Concerts”, cea de-a treia serie a Festivalului de Muzică Veche București 2016 prezintă șase concerte de înaltă ținută în patru săli alese cu mare grijă de organizatorii festivalului pentru a oferi (spații adecvate de audiție) sau (cea mai înaltă trăire emoțională) publicului său dedicat: “Sala Atelier”, parte a Teatrului Național București, “Sala Radio”, “Sufrageria Regală” a Muzeul Național de Artă și “Salonul Cherchez” din Muzeul Național Cotroceni.

Biletele și abonamentele sunt disponibile în rețelele Eventim (online sau în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Cărturești, Humanitas), Myticket (online sau în magazinele Diverta) și www.kompostor.ro.