Divanul lui Cantemir – Bucharest Early Music Festival
Divanul lui Cantemir

Divanul lui Cantemir

Starts from: 20 octombrie 2020

Start Time 19:00 End Time20:30

Biserica Anglicană

Miercuri, 5 decembrie 2018, ora 19, Biserica Anglicană

Emilio Villalba și Sara Marina vă invită să descoperiți magia concertelor pe care domnitorul moldovean Dimitrie Cantemir le susținea la cele mai importante curți europene.

Program:

Bestenigar peșrev
Der Makam-I Hüseyni
Taksim
Cantemir 268
Syrba- dans moldovenesc
Cantemir 118 Devr-i kebir
Karșilama
Der Makam Cantemir 89
Bouselik Peșrev
Syrba – dans moldovenesc II

Interpreți:

Emilio Villalba: conducere artistică, lăută, chitară medievală, viola, tumbur;
Sara Marina: clavecin, darbouka și bendir.

 

Pentru poporul român, Dimitrie Cantemir este o figură istorică de mare importanță. Voievod al Moldovei, cu două domnii scurte (martie-aprilie 1693 și 1710-1711), dar de mare impact, recunoscut cărturar, membru al Academiei de Științe de la Berlin, el a fost descris de George Călinescu drept „un Lorenzo de’ Medici al nostru”. Astăzi, în afara spațiului românesc, el este recunoscut mai mult din postura de muzician, fiind cel care a inventat un sistem propriu de notație muzicală și a compus și conservat o multitudine de creații din mai multe colțuri ale Imperiului Otoman. Studiată de multă vreme de către muzicienii și muzicologii turci, muzica lui Cantemir a beneficiat de o incredibilă expunere internațională odată cu apariția discului “Istanbul. Dimitrie Cantemir” semnat de Jordi Savall și grupul Hesperion XXI, care a făcut cunoscute aceste lucrări de nișă și a oferit ocazia multor artiști să își ofere propria viziune asupra lor.
Lucrarea muzicală de căpătâi a voievodului moldovean este „Kitâb-ı İlmü’l Mûsikî Alâ Vechi’l-Hurûfât” (Cartea științei muzicii), pe care el a prezentat-o sultanului Ahmed al II-lea în 1693 și care tratează o problematică vastă, de la ritmică și melodică, la interpretare. Volumul conține de asemenea peste 350 de piese, unele compuse chiar de el.

Emilio Villalba

Născut în Sevilla în 1976, Emilio Villalba este un artist cu multiple valențe și cu o nestăpânită sete de descoperire. Aproape că nu există fațetă a produselor culturale pe care le propune care să nu fie realizată chiar de el: pe lângă activitatea de muzician, este și un talentat desenator, astfel că toate copertele de disc și afișele sale îi poartă semnătura. În plus, realizează partea grafică, dar și cea muzicală, pentru o multitudine de aplicații, jocuri video și cărți pentru copii.

Cum povestește chiar el, și-a început aventura muzicală la vârsta de doar patru ani, cu un micuț pian de jucărie. De atunci nu a mai putut scăpa de acest „virus”, iar în prezent este pasionat de instrumentele de epocă și de interpretările historically informed. Poate mânui o colecție impresionantă de instrumente (peste 40, realizate în colaborare cu mai mulți lutieri), cu precădere instrumente cu coarde, printre acestea numărându-se oud-ul arăbesc, saz-ul turcesc, harpa celtică, flașneta, viola da gamba, psalter-ul, rabel-ul și multe altele.

De mai bine de 7 ani colaborează cu Sara Marina, alături de care realizează un efort susținut de descoperire a muzicilor vechi, prezentarea lor unui public cât mai numeros și educarea audienței cu privire la genurile, formele și instrumentele muzicale de odinioară. Împreună au produs trei apariții discografice: Al Andalus, El doncel del mar și Música para princesas, dragones y caballeros. Cel din urmă este dedicat copiilor și îmbină munca de restaurare a unor tradiții muzicale medievale și renascentiste cu fantezia unor povești colorate, dar și cu efortul de a informa publicul tânăr despre instrumentele vechi și formele muzicale ale epocii.

Sara Marina

Artista născută în Cordoba este îndrăgostită de istoria, legendele, arta și muzica din Al Andalus. De formație pianistă, Sara Marina este pasionată și cercetează interpretarea istorică pentru instrumente de percuție exotice, precum duff, riq, darbouka și bodhram. De asemenea poate cânta la numeroase instrumente vechi cu claviatură, precum clavicordul, virginalul sau organetto.
Împreună cu Emilio Villalba a pus bazele Fundației “Instrumentos Musicales con Historia”, platformă dedicată educării publicului tânăr și nu numai, prin intermediul concertelor, publicațiilor și a materialelor audio-video.
Este, de asemenea, pasionată de manufacturile textile și realizează genți cu desene inspirate de teme muzicale ori teme artistice medievale. Consideră că aceasta este o modalitate bună de a lua cu tine arta atunci când ești pe stradă.