Iter in tempore – Bucharest Early Music Festival
Iter in tempore

Iter in tempore

Starts from: 20 octombrie 2020

Start Time 19:00

Teatrul Național București, Sala Atelier

Luni, 21 noiembrie 2016, ora 19.00, la Teatrul Naţional Bucureşti, Sala „Atelier”, Ansamblul de muzică veche Codex împreună cu grupul de dansatori „Passeggio” va susține spectacolul „Iter in tempore”.

Context

Spectacolul „Iter in tempore” reprezintă călătoria în timp făcută de un personaj contemporan, care descoperă, invers cronologic, secolele 19 – 14 prin dans şi muzică. Curiozitatea caracteristică copilăriei declanşează acest itinerariu, iar atracţia irezistibilă oferită de muzică şi paşii de dans jucăuşi îl călăuzesc tot mai departe în timp. Acest scenariu reprezintă o încercare de a demonstra că trecutul poate fi înţeles, atunci când ne eliberăm de prejudecăţiile contemporane. Călătoria se face înapoi, din aproape în aproape şi cu paşi mărunţi – diferenţele dintre prezent şi trecut cresc astfel aproape inobservabil. Astfel, între cele două date limită (prezentul şi epoca medievală) se poate observa că nu există o ruptură, ci o continuitate în timp. Costumele folosite în acest spectacol sunt impresionante prin diveristatea lor, dansul surprinde prin inventivitate iar piesele alese pot constitui o lecţie de istoria muzicii. Passeggio (Passeggio).

Regia: Tünde Kocsis
Coregrafia: Csilla Juhász
Muzica: Ansamblul Codex

Passeggio

„Noi suntem un grup de dansatori din Cluj-Napoca. Nu suntem profesionisti pentru ca aceasta nu este meseria noastra. Si, probabil ca daca am fi, nu am mai dansa cu atata placere. Dar asta nu inseamna ca nu suntem perfectionisti. Dansam in timpul liber, adica destul de des. Pentru ca ne place sa ne intalnim si sa transformam aceste intalniri in spectacole. Dansam asa cum se dansa mai demult… Nu dansuri populare, ci dansuri un pic mai vechi.
Descifram pasi de dans si coregrafii vechi de sute de ani. Cand ne plictisim de dans, rasfoim albume de arta si apoi croim si coasem costume. Ne distram amestecand culori. Nu vrem sa ne intoarcem in timp, ci vrem sa aducem fragmente si culori din secolele XIII – XIX in prezent.”

Codex

Ansamblul de muzica veche Codex a luat fiinta in anul 1996, avand in componenta profesori si studenti ai Facultatii de Muzică a Universitatii „Transilvania” din Brasov. Avand ca scop interpretarea muzicii culte europene din secolele XV–XIX, cu ajutorul instrumentelor de epoca, pe baza surselor teoretice ale vremii, ansamblul continua bogata traditie a formației brașovene de muzica baroca Cantus Serenus.
Ansamblul cercetează muzica culta din Transilvania si din Europa de Est, precum si sursele europene care au tangenta cu aceasta. Membrii formatiei s-au specializat in cadrul unor cursuri de maiestrie interpretativa baroca din mari centre muzicale europene: Innsbruck, Utrecht, Karlsruhe, Basel, Budapesta. Formatia a sustinut numeroase concerte in tara si peste hotare. Repertoriul formatiei cuprinde muzica din Transilvania secolelor XVI–XIX (Reilich, Sartorius, Honterus, Codicele Caioni, Manuscrisul de la Sfantu Gheorghe, manuscrisul lui Stephanus Martonffy etc.), muzica din Europa Centrala si de Est (manuscrisul Vietoris, manuscrisul din Oponice, manuscrisul din Levoce etc.), muzica baroca timpurie (Castello, Cima, Frescobaldi etc.), muzica barocă franceza (Hotteterre, Marais, Boismortier etc.), italiana (Vivaldi, Albinoni, Corelli etc.) si germană (Telemann, Händel, Bach etc.). Au sustinut numeoroase concerte in tara si peste hotare.

„Baroque Concerts”, cea de-a treia serie a Festivalului de Muzică Veche București 2016 prezintă șase concerte de înaltă ținută în patru săli alese cu mare grijă de organizatorii festivalului pentru a oferi (spații adecvate de audiție) sau (cea mai înaltă trăire emoțională) publicului său dedicat: “Sala Atelier”, parte a Teatrului Național București, “Sala Radio”, “Sufrageria Regală” a Muzeul Național de Artă și “Salonul Cherchez” din Muzeul Național Cotroceni.

Biletele și abonamentele sunt disponibile în rețelele Eventim (online sau în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Cărturești, Humanitas), Myticket (online sau în magazinele Diverta) și www.kompostor.ro.