Sones de Palacio – Bucharest Early Music Festival
Sones de Palacio

Sones de Palacio

Starts from: 20 octombrie 2020

Start Time 19:00

Muzeul Național de Artă al României, Sufrageria Regală

Luni, 28 noiembrie 2016, ora 19.00, la Muzeul Național de Artă al României, Sufrageria Regală, va avea loc concertul „Sones de Palacio” în interpretarea muzicienilor Xavier Diaz Latorre și Andrew Lawrence King.

Artiști

Xavier Díaz – Latorre s-a născut în Spania, la Barcelona, în anul 1968. Studiile muzicale superioare le-a urmat la Basel, sub îndrumarea lui Oscar Ghiglia, la Academia de Muzică și cu Hopkinson Smith la Schola Cantorum. A cântat în majoritatea sălilor de concert importante ale lumii, între care pot fi amintite Carnegie Hall (New York), Covent Garden (Londra), Palau de la Música Catalana (Barcelona), Teatro Real (Madrid), Teatro Colón (Buenos Aires), Wiener Philarmonie (Vienna) sau Konzerthaus (Berlin). Díaz – Latorre colaborează frecvent cu ansambluri renumite precum Hesperion XXI, La Capella Reial de Catalunya și Le Concert des Nations. A colaborat cu ansamblurile Al Ayre Español, Orquesta Nacional de España, Concerto Vocale, Akademie für Alte Musik Berlin, Concerto Köln și multe altele. Laberintos Ingeniosos este propriul său ansamblu vocal – instrumental, care are în componență muzicieni din întreaga lume. Xavier Díaz-Latorre a înregistrat peste40 de albume audio, pentru diverse case ințernationale de discuri, iar între toate acestea, un loc aparte îl ocupă integrala lucrărilor pentru chitară ale compozitorului Francisco Guerau. Este profesor de instrumente cu coarde ciupite, muzică de cameră și basso continuo la ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) și profesor invitat la universități de muzică sau cursuri de specializare din SUA, Coreea, Japonia, Europa.

Andrew Lawrence King este conducător de ansambluri orchestrale şi spectacole de opera, interpret de continuo, virtuoz al harpelor istorice, specialist în gestică barocă şi spectacole istorice. Este una dintre personalităţile de marcă ale curentului muzicii vechi şi este cel mai apreciat harpist al tuturor timpurilor. Andrew Lawrence King a dirijat la Scala din Milano sau Sydney Opera House şi este câştigătorul prestigioasei distincţii Golden Mask (2012). Împreună cu Jordi Savall, este câştigătorul unui premiu Grammy (2011) şi al distincţiei Australia’s Helpmann (2013). Între 2010 şi 2015 a fost Senior Visiting Research Fellow al Australian Centre for the History of Emotions. Andrew Lawrence King este conducătorul ansamblului Harp Consort (ce combină practica interpretativă de muzică veche, tehnica de improvizaţie şi prezentările interactive), Il Corago (echipa de producţie de operă barocă) şi al International Baroque Opera Studio. Andrew este pasionat de maraton, navigaţie, canoe, scrimă şi Tai Chi. Andrew este hipnotizator calificat.

Context

În Spania secolului al XVII-lea, compozitorii creau în mod cu totul diferit față de cei din restul Europei. Așa se face că, în timp ce muzicienii culturii franceze abordau așa numitul stil „de curte”, compozitorii din Spania își îndreptau atenția mai mult către muzica populară, ca sursă de inspirație pentru creațiile lor. Drept urmare, este destul de dificil uneori de stabilit o distincție clară între creația muzicală cultă și cea populară. Sanz, Murcia, și Guerau au fost cei mai importanți compozitori care s-au dedicat creației pentru chitară, pe parcursul secolului al XVII-lea în Spania. În lucrarea sa „Instrucción de música para la guitarra española”, Sanz descrie amănunțit aspecte ce țin de domeniile compoziției și improvizației muzicale și invită istrumentistul să improvizeze propriile variațiuni, în cadrul lucrărilor interpretate. Dintre toate, muzica lui Guerau este, se pare, cea mai complexă și profundă. Și, deși nu este cunoscută prea bine în zilele noastre, ea este cu siguranță cea mai sofisticată muzică pentru chitară din toate timpurile. Ca și ceilalți compozitori anterior menționați și el a realizat aranjamente ale unor dansuri spaniole precum Marionas sau Españoletta, dar cunoașterea aprofundată a contrapunctului și a rafinatelor tehnici compoziționale dă muzicii sale un sens aparte, dominat de o inspirație sublimă, făcându-l unul dintre cei mai interesanți compozitori ai Spaniei baroce. (Raluca Enea).

Program

Improvisación Folias – Folias portuguesas
Santiago de Murcia (1673-1739) – din „Códice Saldivar”: Los Ymposibles – Zarambeques
Gaspar Sanz (1640-1710) – din colecția ”Instrucción de música para la guitarra española” (1697): Pavana al ayre español, cinco partidas con mucha novedad – Xácara – Passeos por el cuarto tono, y una giga al vuelo por el mismo punto/ improvisación – Tarantella, improvisación

Pauză

Francisco Guerau (1659-1722) – din colecția „Poema harmónico” (1694): Marionas Santiago de Murcia (1673-1739) – din „Códice Saldivar”: Fandango – Cumbées
Ribayaz (1626-after1677) – Tarantella
Gaspar Sanz (1640-1710) – din colecția „Instrucción de música para la guitarra española” (1697): Xácara, diez y seis diferencias y algunas dellas con estilo de Campanelas – Zarabanda, improvisación – Paradetas, improvisación

Xavier Diaz Latorre – chitară cu cinci choruri
Andrew Lawrence King – harpă spaniolă

„Baroque Concerts”, cea de-a treia serie a Festivalului de Muzică Veche București 2016 prezintă șase concerte de înaltă ținută în patru săli alese cu mare grijă de organizatorii festivalului pentru a oferi (spații adecvate de audiție) sau (cea mai înaltă trăire emoțională) publicului său dedicat: “Sala Atelier”, parte a Teatrului Național București, “Sala Radio”, “Sufrageria Regală” a Muzeul Național de Artă și “Salonul Cherchez” din Muzeul Național Cotroceni.

Biletele și abonamentele sunt disponibile în rețelele Eventim (online sau în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Cărturești, Humanitas), Myticket (online sau în magazinele Diverta) și www.kompostor.ro.