Royal Fantasies – Consort music for three viols – Bucharest Early Music Festival
Royal Fantasies – Consort music for three viols

Royal Fantasies – Consort music for three viols

Starts from: 20 octombrie 2020

Start Time 19:00 End Time21:30

Muzeul Național Cotroceni

Muzică din “Siglo de Oro” cunoscută drept Era de Aura muzicii spaniole prezentată într-un concept inedit în România: tradiționalul consort de viola da gamba. Ansamblul The Little Light Consort va aduce pe scena Festivalului de Muzică Veche Bucureşti lucrări rar ascultate, din creaţia muzicală europeană.

Consortul de viole este un ansamblu de instrumente de diferite mărimi, toate aparţinând familiei violei da gamba. În mod normal, fiecare dintre instrumentele ansamblului ar trebui să fie bine proporţionat în raport cu celelalte. „Garanţia unui ansamblu bun de viole se află în strânsă măsură cu prezenţa a şase instrumente; 2 viole bas, 2 viole tenor şi 2 viole sopran, fiecare aleasă proporţional în funcţie de celelalte” scria Thomas Mace în anul 1676.

Consortul de viole a fost prezent probabil în practica muzicală la scurt timp după ce viola – în forma ei iniţială – a devenit un instrument popular în Europa la sfârşitul secolului XIV. Ca şi alte insrumente ale perioadei respective, violele aveau dimensiuni diferite pentru a facilita interpretarea compoziţiilor de tip polifonic. Descrieri ale consortului de viola da gamba au fost găsite în numeroase surse de epocă de pe parcursul secolelor XVI sau XVII.

The Little Light Consort

Ansamblul The Little Light Consort a fost înființat în anul 2011 de Soma Salat-Zakariás. Țelul său de a studia și interpreta repertoriile diverse dedicate consortului de viola da gamba i-a adus alături de el pe gambiștii Leonardo Bortolotto, Christoph Prendl și Ryosuke Sakamoto. Întâlnirea lor s-a petrecut pe arcursul studiilor în cadrul „Schola Cantorum Basiliensis”, în Basel.

Toți membrii ansamblului au absolvit cursurile de viola da gamba la clasa profesorului Paolo Pandolfo, având astfel o linie comună de înțelegere și interpretare muzicală. Ryosuke Sakamoto îndeplinește în cadrul ansamblului atât rolul de lăutist cât și rolul de gambist. Astfel, ansamblul are la dispoziție interpreți cu un excelent potențial și baze solide teoretice și practice. Toți membrii ansamblului sunt specializați în interpretarea pe toate instrumentele din familia violei da gamba (consortul de viole da gamba).

Membrii ansamblului The Little Light Consort lucrează împreună încă din anul 2008, căutând o formă comună de expresie și dezvoltând înțelegerea caracteristicilor interpretative specifice repertoriului dedicat consortului de viole da gamba. De la înființarea sa și până în prezent, ansamblul a susținut concerte în cadrul diverselor manifestări de profil din Elveția, Germania, Franța, Ungaria.

În program lucrări de: Antonio de Cabezón, Diego Ortiz, Pedro Ruimonte și lucrări inserate în colecția Konincklyke FANTASIEN, 1648.

  • Biletele sunt disponibile în rețeaua Eventim la magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Cărturești, Humanitas și online pe www.eventim.ro