Vernisajul expoziției „Ioan Căianu 390” – Bucharest Early Music Festival
Vernisajul expoziției „Ioan Căianu 390”

Vernisajul expoziției „Ioan Căianu 390”

Starts from: 20 octombrie 2020

Start Time 17:30 End Time18:00

Muzeul Național al Țăranului Român

Vernisajul expoziției „Ioan Căianu 390”

Miercuri, 20 noiembrie 2019, ora 17.30 – Muzeul Național al Țăranului Român

Ioan Căianu a fost culegător de muzică, compozitor, botanist, fondator de tipografie, constructor și reparator de orgi și a avut o contribuție însemnată la întocmirea codicelui care îi poartă numele – „Codex Caioni”. Culegerea elaborată între 1634-1671 conține  motete, părți de mise, muzică ecleziastică, părți din lucrări baroce instrumentale și dansuri, toate fiind notate cu tabulaturi de orgă.

Prima carte redactată de Ioan Căianu și tipărită (în anul 1676) în tipografia fondată de el la Șumuleu-Ciuc este lucrarea „Cantionale Catholicum” – de altfel, cel mai important produs al tipografiei. Culegerea de cântece a fost retipărită în 1719, 1805, 1806 și se bucură până astăzi de o popularitate și circulație deosebite în rândul catolicilor din Secuime și din zona Moldovei.

Expoziția își propune să aducă mai aproape de public personalitatea remarcabilă și colorată a lui Ioan Căianu prin prezentarea câtorva segmente reprezentative din activitatea sa, fără pretenţia de a oferi informaţii deosebit de detaliate. Aceasta va conține fotografii realizate de fotograful Gyula Ádám, cu conducerea profesională a muzeografei Erzsébet Muckenhaup, care și-a legat numele şi cariera de redescoperirea comorilor ascunse de călugării franciscani de la Şumuleu-Ciuc și este unul dintre cei mai buni cunoscători din România ai operei şi vieţii lui Căianu. Panourile expoziției vor conține fotografii despre locuri importante din viața lui I. Căianu, cum ar fi Călugăreni, biserica franciscană Șumuleu-Ciuc, mănăstirea franciscană din Lăzarea, pagini, coperți fotografiate din cele mai reprezentative cărți și lucrări (Codex Caioni, Organo Missale, inscripția de pe vechea orgă a lui Ioan Căianu, Sacri Concertus, Herbariu, volumul Viadana, Cancionale Catholicum, Cartea Neagră, Hymnarium), la care se adaugă reproducerea de pe singurul portret cunoscut al lui Ioan Căianu. Totodată, vor apărea în fotografii obiecte și detalii care evocă atmosfera secolului al XVII-lea, precum este și tiparnița la care a lucrat și Ioan Căianu.

Expoziția „Ioan Căianu 390” poate fi vizitată la Muzeul Național al Țăranului Român în perioada 20 noiembrie – 4 decembrie.