Joi, 10 noiembrie, ora 19:00
Palatul Bragadiru
Concertul Sephardica, susținut de Emilio Villalba, Sara Marina și Ángeles Núñez, vă invită într-o călătorie în timp și spațiu. Marea majoritate a cântecelor au origini medievale, însă, parte din ele (fiind de factură orală), au suferit transformări constante, absorbind influențele locurilor unde s-au stabilit evreii sefarzi: Nordul Africii, Balcani, Grecia, Turcia etc. Totuși, spiritul acestor muzici evocă în permanență vechea casă, „Sepharad”, nume cu origini biblice, pe care evreii secolului al II-lea l-au oferit Peninsulei Iberice.
Repertoriu:
– Cantemir VII
– Morena me llaman
– A la Una yo nací
– La Rosa Enflorece
– Ven Querida
– Yo me enamoré d’un aire
– Los Guisados de la Berenjena
– La Comida la Mañana
– Geamparelle
– Una Matica de Ruda
– Los caminos de Serkedji
– La Cantiga de Fuego
Interpretează:
– Emilio Villalba: conducere muzicală, lăută, chitară medievală, violă,
– Sara Marina: percuție, clavecin,
– Ángeles Núñez: sopran, percuție.
Artiștii ce alcătuiesc ansamblul Cantica sunt muzicieni specializați în studiul, recuperarea și diseminarea muzicii și instrumentelor istorice, în special din perioada cuprinsă între secolele XI și XVI. Colaborează împreună, de mai bine de 10 ani, desfășurând o amplă activitate concertistică, pe întreg teritoriul spaniol și european, cu spectacole de muzică medievală în care îmbină teatrul, narațiunea și o mare bogăție timbrală în interpretarea pieselor. Au participat la festivaluri precum Pórtico do Paraíso, FeMÀS, Maremusicum, Festival Sefardí, Noites d’Encanto, IKFEM, Les Heures Musicales, Festival Caprichos Musicales, Festival Tres Culturas, Noches en los Jardines del Real Alcázar etc, obținând un mare succes de public și de critică deopotrivă.
Au mai multe proiecte muzicale: pe tema muzicii andaluze, a muzicii sefarde, a muzicii trubadurilor și a cavalerilor medievali, precum și un proiect educațional de muzică medievală pentru copii.
Emilio Villalba
Născut în Sevilla în 1976, Emilio Villalba este un artist cu multiple valențe și cu o nestăpânită sete de cunoaștere. Aproape că nu există fațetă a produselor culturale pe care le propune care să nu fie realizată chiar de el: pe lângă activitatea de muzician, este și un talentat desenator, astfel că toate copertele de disc și afișele sale îi poartă semnătura. În plus, realizează partea grafică, dar și cea muzicală, pentru o multitudine de aplicații, jocuri video și cărți pentru copii.
După cum povestește chiar el, și-a început aventura muzicală la vârsta de doar patru ani, cu un micuț pian de jucărie. De atunci nu a mai putut scăpa de acest „virus”, iar în prezent este pasionat de instrumentele de epocă și de interpretările documentate istoric. Poate mânui o colecție impresionantă de instrumente (peste 40, realizate în colaborare cu mai mulți lutieri), cu precădere instrumente cu coarde, printre acestea numărându-se oud-ul arăbesc, saz-ul turcesc, harpa celtică, flașneta, viola da gamba, psalter-ul, rabel-ul și multe altele.
De mai bine de 9 ani colaborează cu Sara Marina, alături de care realizează un efort susținut de descoperire a muzicilor vechi, prezentarea lor unui public cât mai numeros și educarea audienței cu privire la genurile, formele și instrumentele muzicale de odinioară. Împreună au produs trei apariții discografice: Al Andalus, El doncel del mar și Música para princesas, dragones y caballeros. Cel din urmă este dedicat copiilor și îmbină munca de restaurare a unor tradiții muzicale medievale și renascentiste cu fantezia unor povești colorate, dar și cu efortul de a informa publicul tânăr despre instrumentele vechi și formele muzicale ale epocii.
Sara Marina
Artista, născută în Cordoba, este îndrăgostită de istoria, legendele, arta și muzica din Al Andalus. De formație pianistă, Sara Marina este pasionată și cercetează interpretarea istorică pentru instrumente de percuție exotice, precum duff, riq, darbouka și bodhram. De asemenea poate cânta la numeroase instrumente vechi cu claviaturi, precum clavicordul, virginalul sau organetto.
Împreună cu Emilio Villalba a pus bazele Fundației „Instrumentos Musicales con Historia”, platformă dedicată educării publicului tânăr și nu numai, prin intermediul concertelor, publicațiilor și a materialelor audio-video.
Este, de asemenea, pasionată de manufacturile textile și realizează genți cu desene inspirate de teme muzicale ori teme artistice medievale. Consideră că aceasta este o modalitate bună de a lua cu tine arta atunci când ești pe stradă.
Ángeles Núñez
Soprana Ángeles Núñez are o experiență vastă într-o multitudine de arte. Este o fină cunoscătoare a ritmurilor orientale, ritmuri pe care le înțelege datorită dansului și care, în schimb, îi oferă abilități de bună percuționistă. A început studiul muzicii medievale și sefarde cu ajutorul sopranei Mariví Blasco și, grație timbrului său special, a ajuns să-și dezvolte o muzicalitate și o lejeritate în interpretare demne de o veterană a genului. De aproape un an, Ángeles Núñez este parte a grupului AXABEBA.