Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021, ora 19:00

Ansamblul „Fonte di Gioia” (Cluj Napoca)

Folia este una dintre cele mai cunoscute teme din toate timpurile. Ea a constituit o inepuizabilă sursă de inspirație pentru zeci, poate sute de compozitori, din cele mai vechi timpuri și până în prezent. Recitalul ”La Follia e la Gioia” explorează o parte din minunatul „univers muzical” creat în jurul său, într-un rafinat melanj al sonorităților baroce italiene și franceze.
Program:
– Antonio Falconieri (1585/6-1656): Folias echa para mi Señora Doña Tarolilla de Carallenos (din Il primo libro de Canzone 1650)
– Antonio Vivaldi (1678-1741): Triosonata în mi minor op. 2 nr. 1 RV 67 pentru 2 viori și continuo
– Maurizio Cazzati (1616-1678): Sonata Quarta „La Calcagnina” op. 18 în mi minor pentru 2 viori și continuo
– Maurizio Cazzati (1616-1678): Sonata Terza “La Bulgarina” op.18 in re minor pentru 2 viori și continuo
– Alessandro Scarlatti (1660-1725): Folia pentru clavecin solo (din Toccata VII,Primo tono)
– Francesco Maria Veracini (1690-1768): Sonate per violino e basso continuo op.1 nr.1
– Antonio Caldara (1670-1736): Sonata în re minor op. 1 nr. 12 pentru 2 viori și continuo 
– Giovanni Battista Bononcini (1670-1747): Triosonata în sol minor nr. 2
– Antonio Vivaldi (1678-1741): La Follia în re minor, op 1, nr. 12 RV 63 pentru 2 viori și continuo

Interpretează:
Anna Dénes – vioară barocă
Csongor Dénes – vioară barocă
István Csata – viola da gamba
Amalia Erdős – clavecin
Tema foliei a inspirat de-a lungul istoriei nenumărați compozitori din aproape toate epocile muzicale. Lui Corelli, Vivaldi, Couperin sau Marais li s-au alăturat, mai târziu, nume precum Beethoven, Brahms, Berlioz, Liszt sau Rachmaninov, care au inclus în lucrările lor această structură armonică cu nesfârșite posibilități în arta improvizației.
Acest „fenomen muzical” are o istorie îndelungată. Acordurile sale distincte au apărut mai întâi în muzica populară portugheză de la sfârșitul secolului al XV-lea. Numele său – „nebunie” – face referire la modul frenetic în care țăranii se învârteau și dansau pe această muzică. Ar putea fi considerată La Folia cea mai longevivă melodie din istorie? Se poate pune întrebarea ce a contribuit la succesul ei, cum a devenit rapid atât de populară.
Farmecul basului ostinat, virtuozitatea, dinamica, expresivitatea, schimbările de tempo și caracter au avut, probabil, o contribuție însemnată.
Programul reprezintă o călătorie muzicală prin Italia secolelor XVII – XVIII. Punctul de plecare îl reprezintă simplitatea și naturalețea Foliei Barocului muzical italian timpuriu, din creația compozitorului Andrea Falconieri. Pe parcurs, vom admira pasajele pline de virtuozitate și strălucire din creația compozitorilor Cazzati, Scarlatti, Veracini și Caldara. Punctul de sosire este o evocare a Barocului târziu, cu triosonata La Follia a lui Antonio Vivaldi. Tema, urmată de 19 variațiuni, în care pasajele de virtuozitate se împletesc cu cele expresive, relevă întreaga măiestrie vivaldiană, prezentată în formă condensată.

Ansamblul Fonte di Gioia a fost înființat în anul 2009, de către Csongor Dénes, Anna Dénes, István Csata și Amalia Erdős, absolvenți ai Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Entuziasmul și aplecarea spre muzica barocă i-au făcut pe cei patru membri să participe la primul concurs de muzică barocă organizat în România, „La Stravaganza”. După doar două luni de la constituire, au obținut Premiul II în competiție, dar și elanul de a merge mai departe.
Dornici să se perfecționeze, au participat de atunci la numeroase cursuri de măiestrie și proiecte internaționale, devenind un ansamblu activ și apreciat în domeniul muzicii vechi din țară. Pe lângă concertele susținute în România, membrii ansamblului au mai cântat la Namur (Belgia), împreună cu alte ansambluri celebre, precum Il Gardellino (Belgia) sau Ausonia (Franța).
În anul 2013, ansamblul a lansat primul său CD, abordând un repertoriu transilvănean și italian. În anul 2017, formația a câștigat bursa oferită de Fundația Communitas, în cadrul căreia a susținut o serie de concerte. În anul 2019, a sărbătorit 10 ani de activitate, printr-un concert aniversar în cadrul Festivalului de Muzică Barocă „La Stravaganza”, cel în care a început minunata călătorie a ansamblului în lumea muzicii baroce!