Skip to main content

16 noiembrie 2024, ora 19.00

Sala Radio

Teatrul Infinit

NATURA ET SALTATIO
Ansamblul de muzică veche Codex (România)

„Natura et saltatio” oferă o călătorie în timp, în sens invers, pornind din secolul al XVII-lea și până în secolul al XIII-lea.

După cum știm, din cele mai vechi timpuri, omul s-a aflat într-o permanentă „comunicare” cu natura, astfel încât aproape toate „produsele” culturii umane – manifestate în toate artele, dar și în alte domenii – sunt în strânsă concordanță cu mediul din care omul a făcut parte. Muzica nu face excepție de la acest fapt iar concertul „Natura et saltatio” apare ca o ilustrare elocventă în acest sens.

Programul acestui concert îmbină scene din natură cu muzică de dans, piesele ce alcătuiesc repertoiul fiind selectate din cărți de dans, editate în Anglia, Franța și Italia. Aceste volume erau destinate, în epocă, în principal aristocrației, dansul ocupând un loc major în viața socială.

„Natura et saltatio” readuce în contextul lumii contemporane  sonorități cu o energie specială, unele dintre ele – cu vârste de peste cinci sute de ani și care ne reamintesc despre cât de originală și actuală va fi întotdeauna muzica veche.

Program:

   Jacob van Eyck (c. 1590–1657): Engels Nachtegaeltje [Privighetoarea] (Fluyten Lust-Hof, 1649)

   John Playford (1623-1686): Daphne din English Dancing Master, l65l

   Jacob van Eyck (c. 1590–1657): Daphne – Amaryli mia bella

   Thomas Crequillon (c. 1505-1557): Ung gay bergier

   Giovanni Bassano (1561-1617): Ung gay bergier

   Thoinot Arbeau (1519-1595): Basse dance „Jouissance vous donneray” (Orchesographie, 1589)

   Fabrizio Caroso (1526 – 1600): Dolce Amoroso con Fuoco (Il Ballarino, 1581)

   Cesare Negri (1535 – ?): Alta Mendozza (Le Gratie d’Amore, 1602)

   Fabrizio Caroso (1526 – 1600): Rustica Amorosa (Il Ballarino, 1581)

   Cesare Negri (1535 – ?): Il Gratioso (Le Gratie d’Amore, 1602)

   Thoinot Arbeau (1519-1595): Branle Suites (Orchesographie, 1589)

   Domenico da Piacenza (1390 – 1470): Mignotta Vecchia (De arte saltandi et choreas ducendi. De la arte di ballare et danzare, 1450)

   Guglielmo Ebreo (Giovanni Ambrosio) (1420 – 1484):Voltati in Ca Rosina” (De pratica seu arte tripudii, 1463)

   Guglielmo Ebreo (Giovanni Ambrosio) (1420 – 1484): Legiadra (De pratica seu arte tripudii, 1463)

   Anonymus: Czaldy Waldy (sec. XV)

                    Mayenzayt – Danse (sec. XIII)

                    Saltarello III (sec. XIII-XIV)

                    Ductia (Anglia, sec. XIII)

   Anonymus: Greensleeves (sec.XVI)

Interpretează:

Ansamblul de Muzică Veche Codex

Ignác Csaba Filip flaute, director artistic

Zsombor Filip – arhilăută, lăută

László Kovács – fidel, vioară

Éva Kovács – rebec

Csaba Adorján – fidel, violă

Zsombor Lázár – fidel bas, violoncel

Árpád Szőgyör – voce, contrabas, gardon, viola da gamba,

Codex

Ansamblul de muzică veche Codex a luat ființă în anul 1996, având în componență profesori şi studenți ai Facultății de Muzică a Universității „Transilvania” din Brașov.

Ansamblul cercetează muzica cultă din Transilvania şi Europa de Est, precum şi alte surse europene care au tangenţă cu aceasta. Membrii formației s-au specializat în cadrul cursurilor de măiestrie interpretativă barocă din marile centre muzicale europene: Innsbruck, Utrecht, Karlsruhe, Basel, Budapesta etc. Repertoriul formației cuprinde muzică veche din Transilvania secolelor XVI–XIX (Reilich, Sartorius, Honterus, Codicele Caioni, manuscrisul din Sfântu Gheorghe, manuscrisul lui Stephanus Martonffy etc.), muzică din Europa Centrală și de Est (manuscrisul Vietoris, manuscrisul din Oponice, manuscrisul din Levoce etc.), muzică barocă timpurie, franceză, italiană și germană.

Membrii ansamblului sunt permanent prezenți în evenimentele de muzică veche din țară și peste hotare, participând la cele mai însemnate festivaluri și evenimente muzicale. În 2015 au colaborat la concertul de deschidere al Festivalului „George Enescu” alături de Corul Național Madrigal din București (transmis în direct pe TVR2) și au fost desemnați pentru susținerea concertului festiv transmis prin www.remaradio.eu, concert oferit de cele mai însemnate formații de muzică veche din Europa pentru celebrarea Zilei de Muzică Veche din Europa.

Formația a susținut numeroase concerte la  Brașov, București, Târgu Mureș, Focșani, Sighișoara, Miercurea Ciuc etc., Spania, Italia, Franța și Ungaria și a realizat mai multe proiecte finanțate de Administrația Fondului Cultural Național și Institutul Cultural Român.

Codex a realizat înregistrări CD cu muzică veche din Transilvania în Studioul Radio-Tg. Mureş și în Studioul Radiodifuziunii Române din București.

Spectacolele și concertele se bazează pe cercetările efectuate de dr. Filip Ignác Csaba, directorul artistic al ansamblului.