Vineri, 4 decembrie 2020, ora 19. Eveniment Online

Ansamblul de Muzică Veche Codex

Ignác Csaba Filip flaute – director artistic

László Kovács – fidulă, vioară 

Éva Kovács – rebec 

Csaba Adorján – fidulă, violă  

Zsombor Lázár – fidulă bas, violoncel 

Árpád Szőgyör – voce, contrabas, gardon, viola da gamba 

Éva Szabó – flaute, percuție

Ansamblul de Muzică Veche „Codex” propune pentru cea de-a XV-a ediție a Festivalului de Muzică Veche București un adevărat curcubeu sonor, fiind vorba despre un concert care îi va iniția pe melomani în atmosfera balurilor  aristocrației din Franța, Spania, Italia și Transilvania. Va fi o incursiune inedită în „muzica ușoară”, muzica de dans și cântecele de petrecere interpretate din secolul al XVI-lea și până în secolul al XIX-lea.

Dansuri din Europa de Est

Desprinse din Manuscrisul Stark (1689), Jacob Paix (1583), Tabulatura din Dresda (1592), Tabulatura din Levoce (1670) și  Codex Vietoris (1680):

– Ungarl. Tantz, Proportio – Ungarescha – Heiducken Dantz – Chorea ex C, Danza,

Klobuczky Tanecz – Chorea ex E – Alia – Proportio – Alia – Allemanda Nancy

Dansuri din Franța

Desprinse din „Orchesographie”(1589) Thoinot Arbeau:

– Branle Charlotte, Branle de la guerre, Branle de la torche, Branle des

lavandieres, Branle de Bourgogne.

  Basse dance „Jouissance vous donneray”

  Belle gui tiens ma vie

– Basse dance a la Magdalena

Dansuri din Italia

 Orazio Vecchi (1550-1605): So ben mi chi’a bon tempo

 Marco Uccelini (1603?-1680): Aria sopra la Bergamasca “á la Transilvania”,

(Veneția, 1642)

Dansuri din Spania

 Mario Fabritio Caroso (ca 1526 – ca 1600) Il ballerino (1581) „Spagnoletta”;

 Anonymus (sec. XVI-XVII): Rodrigo Martinez

Dansuri din Transilvania

 Dansuri din Codicele Căianu (1634-1671)

Premier Branle de la Roÿne – Padvan – Paduan July mangonis – Sarabanda Gesneri –

Sarabanda 2 Violinis – Smidt Curranta/Kovács Nóta

 Dansuri maghiare din Manuscrisul din Sfântu Gheorghe (1757) și din Manuscrisul

Stephanus Martonffy (Șumuleu Ciuc, 1813)

„Nici n-am furat” din Cartea de cântece Bocskor János (Leliceni Ciuc, 1739)

Ansamblul de Muzică Veche Codex

A luat fiinţă în anul 1996, având în componenţă profesori şi studenţi ai Facultăţii de Muzică a Universităţii „Transilvania” din Braşov. Ansamblul cercetează muzica cultă din Transilvania şi Europa de Est, precum şi alte surse europene care au tangenţă cu aceasta. Membrii formaţiei s-au specializat în cadrul cursurilor de măiestrie interpretativă barocă din marile centre muzicale europene: Innsbruck, Utrecht, Karlsruhe, Basel, Budapesta etc.

Repertoriul formației cuprinde muzică veche din Transilvania secolelor XVI–XIX (Reilich, Sartorius, Honterus, Codicele Caioni, manuscrisul din Sfântu Gheorghe, manuscrisul lui Stephanus Martonffy etc.), muzică din Europa Centrală și de Est (manuscrisul Vietoris, manuscrisul din Oponice, manuscrisul din Levoce etc.), muzică barocă timpurie, franceză, italiană și germană. Au o prezență permanentă în viața muzicală de muzică veche din țară și peste hotare, participând la cele mai însemnate festivaluri și evenimente muzicale. În 2015 au colaborat la concertul de deschidere al Festivalului „George Enescu” alături de Corul Național Madrigal din București (transmis în direct pe TVR2) și au fost desemnați pentru susținerea concertului festiv transmis prin www.remaradio.eu, concert oferit de cele mai însemnate formații de muzică veche din Europa pentru celebrarea Zilei de Muzică Veche din Europa. Formația a susținut numeroase concerte la Brașov, București, Târgu Mureș, Focșani, Sighișoara, Miercurea Ciuc etc., Spania, Italia, Franța și Ungaria și a realizat mai multe proiecte finanțate de Administrația Fondului Cultural Național și Institutul Cultural Român. A realizat înregistrări CD cu muzică veche din Transilvania în Studioul Radio-Tg.Mureş și în Studioul Radiodifuziunii Române din București. Spectacolele și concertele se bazează pe cercetările efectuate de dr. Filip Ignác Csaba, directorul artistic al ansamblului.