2 Noiembrie 2023, ora 19:00
Sufrageria Regală (Muzeul Național de Artă al României)
„Variațiunile Goldberg” – una dintre cele trei capodopere absolute ale creației bachiene (alături de „Ofranda Muzicală” și „Arta Fugii”) sunt prezentate în România pe clavecin, adică instrumentul căruia i-au fost destinate, în concertul de deschidere al Festivalului de Muzică Veche București 2023.
Protagonist: Alexander von Heißen (Germania). Un „rising star”, câștigătorul Premiului I al Concursului Internațional de Interpretare „Bach” – Leipzig și câștigătorul Premiului II al Concursului de Clavecin „Musica Antiqua” – Bruges.
În program:
Johann Sebastian Bach (1685 – 1750): Goldberg Variations, BWV 988:
Aria – Variation (1 – 30)
„Variațiunile Goldberg” reprezintă lucrarea de referință prin definiție, compusă pentru clavecin de Johann Sebastian Bach, fiind alcătuită dintr-o arie și un set de 30 de variațiuni. Publicată pentru prima dată în 1741, ea poartă numele lui Johann Gottlieb Goldberg, care a fost, se pare, și primul interpret al lucrării.
„Variațiunile Goldberg” poartă o poveste – contele Hermann Karl von Keyserlinck avea probleme cu somnul și i-a cerut lui J.S. Bach o muzică plăcută pentru a-și petrece timpul în care nu putea dormi. El și-a dorit ca această muzică să fie interpretată de către Johann Gottlieb Goldberg, clavecinistul prodigios al lui Keyserlinck.
„Variațiunile Goldberg” de Johann Sebastian Bach au devenit un monument iconic al muzicii occidentale. Pe de o parte, este pur și simplu o lucrare frumoasă pentru instrumentele cu claviatură, iar pe de altă parte, este un cub Rubik complex al arhitecturii muzicale.
De la această poveste apocrifă (bazată pe nopțile nedormite ale unui conte), la structura sa labirintică și până la înregistrările revoluționare realizate de mai mulți claveciniști remarcabili, „Variațiunile Goldberg” poartă o încărcătură grea de mesaje convingătoare.
Interpretează:
Alexander von Heißen – clavecin
Alexander von Heißen (născut în 1995) este un tânăr clavecinist din Germania care a început să cânte la clavecin la vârsta de 13 ani și a luat primele lecții cu Diez Eichler la Konservarorium Dr. Hoch din Frankfurt. Din 2014 studiază clavecinul cu Eva Maria Pollerus la Universitatea de Muzică și Artă Interpretativă din Frankfurt. A participat la cursuri de măiestrie cu Pierre Hantai, Skip Sempé, Christophe Rousset și Jesper Christensen. În plus, a luat lecții de pianforte cu Jesper Christensen și de pian de jazz cu Christoph Spendel.
A fost distins cu premiul I la cea de-a XXIII-a ediție a Concursului Internațional Bach de la Leipzig și cu premiul al doilea la Concursul Internațional de clavecin „Musica Antiqua” de la Bruges. Împreună cu Ansamblul 4 Times Baroque a primit premiul Echo follow-up Opus Klassik în 2018 ca tânăr artist al anului. A lansat numeroase CD-uri atât ca solist, cât și ca membru al ansamblului, inclusiv la casa de discuri Deutsche Harmonia Mundi (Sony Classical).
În colaborare cu artiști precum Andreas Scholl, Dorothée Oberlinger, Luca Pianca, Michael Schneider și Reinhard Goebel, a cântat la MA Festival Bruges, Festivalul Oude Muziek Utrecht, Händelfestspiele din Halle, Festivalul Bach din Turingia, Festivalul de muzică din Rheingau și Festivalul Mozart din Würzburg.
Din 2019 este lector la Universitatea de Muzică și Dans din Köln. Din 2021 predă disciplinele clavecin și practică interpretativă la Universitatea de Muzică din Münster, iar din 2022 clavecin și basso continuo la Universitatea de Muzică și Artă Interpretativă din Frankfurt am Main.