Duminică, 10 noiembrie 2024, ora 19.00
Sala Radio
HIDDEN
In-between Haydn & Mozart
Vlad Weverbergh & Terra Nova Collective
„HIDDEN. In-between Haydn & Mozart” este o captivantă prezentare a creației muzicale a compozitorului vienez Franz Joseph Haydn și a contemporanului său flamand Hébert Leemans. Considerat drept „părintele simfoniei”, Haydn a compus peste o sută de lucrări de acest tip care au lăsat o amprentă de neșters asupra acestui gen muzical. Inovațiile sale au deschis noi orizonturi muzicale pentru compozitori precum Leemans. Leemans, apreciat atât de Haydn, cât și de Mozart, este cunoscut pentru simfoniile sale ce evocă emoții profunde; în mod particular simfonia a noua – o lucrare de o reală frumusețe – amintește de simfonia „La Passione” a lui Haydn.
Muzica lui Hébert Leemans (cunoscut și ca „Leemans de Bruges”) este plină de sonorități pastorale și arcadiene. Simfoniile sale par uneori să fie întruchipări perfecte ale picturilor lui Antoine Watteau. Ele se constituie în tablouri bogat colorate, cu scene ce prezintă, parcă aievea, pitorescul și dinamismul lucrărilor plastice ale epocii.
Prin alternarea compozițiilor lui Haydn și Leemans în cadrul acestui program, ansamblul Terra Nova Collective invită publicul să descopere afinitățile și influențele care le-au modelat creația muzicală. Juxtapunerea compozițiilor lui Leemans – lucrări cu o puternică încărcătură religioasă – cu simfoniile pline de emoții ale lui Haydn ilustrează o imagine vie a peisajului muzical interconectat al epocii lor.
Orchestra „Terra Nova Collective” interpretează pe instrumente de epocă și urmărește o practică interpretativă fundamentată istoric. Una dintre lucrările de bază din repertoriul ansamblului este concertul pentru clarinet al lui Mozart, interpretat pe basset clarinet. Liniile melodice devin mult mai ample și timbrul instrumentului solist este mult mai consistent, atunci când se cântă ultimul concert al lui Mozart exact la instrumentul pentru care a fost conceput și nu pe clarinet modern.
Întregul concert nu ar fi complet, fără uvertura lui Pieter Van Maldere, compozitorul preferat al ansamblului. Creațiile simfonice ale lui Van Maldere îmbină cu abilitate stilurile muzicale francez și german pe care le-a întâlnit în timpul călătoriilor sale europene. Cu o reputație care a crescut la nivel internațional, el a fost o figură proeminentă în Bruxelles, întâlnindu-se chiar cu ilustra familie Mozart. Creația lui Van Maldere strălucește prin remarcabila sa colecție de peste 40 de simfonii ce răsună pe scenele europene și rezonează chiar prin orchestra lui Haydn din Eisenstadt.
Terra Nova Collective vă invită să descoperiți „geniul simfonic” ale cărui compoziții conferă o tușă unică tabloului complex al muzicii clasice.
În program:
Pieter Van Maldere (1729 – 1768) – Ouverture în re major
Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) – Concertul pentru clarinet și orchestră, K622:
Allegro – Adagio – Rondo
Hébert Leemans (1741 – 1771) – Simfonia nr. 9 în re major
Allegro assai – Andante
Joseph Haydn (1732 – 1809) – Simfonia nr. 49 în fa minor, “La Pasione”:
Adagio – Allegro di molto – Menuet – Finale. Presto
Hébert Leemans (1741 – 1771) – Simfonia nr. 4 în do major: Adagio
Simfonia nr. 12 în re major: Allegro moderato – Tempo da caccia
Interpretează:
Vlad Weverbergh & Terra Nova Collective
Terra Nova Collective
Ansamblul Terra Nova Collective a fost fondat în Anvers în 2012, sub conducerea artistică a lui Vlad Weverbergh. Scopul acestei inițiative a fost de a stârni interesul pentru numeroasele bijuterii muzicale create de compozitorii din sudul Țărilor de Jos, cu o atenție deosebită pentru repertoriul din perioadele clasică și romantică. Caracterul intrinsec al acestor lucrări redescoperite este dezvăluit atunci când acestea sunt interpretate în contextul unor piese mai canonice din repertoriul clasic occidental și oferă publicului șansa de a se bucura de remarcabila diversitate a muzicii clasice europene din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea.
Încă de la început, Terra Nova Collective s-a bucurat să improvizeze, imitând modelul perioadei clasice, prin alternarea mișcărilor simfonice cu arii și concerte, sau chiar interpretând o serie de selecții din diferite lucrări pentru ansambluri camerale. Concertele Terra Nova Collective includ întotdeauna piese de top ale unor compozitori cunoscuți precum Haydn, Mozart și Beethoven, împreună cu bijuterii muzicale ale unor compozitori mai puțin cunoscuți, precum Pieter van Maldere, Henri Joseph Tobi, Hébert Leemans și mulți alții. Ansamblul invită ascultătorul să să li se alăture într-o călătorie care revizitează tradiția consacrată a schimbului schimburi muzicale și oferă noi perspective asupra patrimoniului muzical comun comună a perioadei.
Vlad Weverbergh este cel care realizează conducerea muzicală a orchestrei într-o manieră vivantă, înconjurându-se de cele mai bune talente muzicale din Belgia și din Europa, într-un ansamblu flexibil care are îndemânarea și îndrăzneala necesare pentru a face față unui repertoriu unic. Încă de la început, Terra Nova Collective a combinat viziunea artistică și creativă a lui Vlad cu îndrumarea muzicologică a Dr. David Vergauwen. Calitatea și energia ideilor muzicienilor, cercetările și dezvoltarea unei noi abordări inedite a programului se răsfrâng cu prisosință în concertele și recitalurile ansamblului.
Terra Nova Collective cântă pe instrumente de epocă folosind practici de interpretare documentate istoric. În calitate de clarinetist experimentat, Vlad Weverbergh urmărește îndeaproape activitatea de recreare a instrumentelor istorice, cum ar fi clarinetul basset, de către constructorii de instrumente.
Terra Nova Collective este profund ancorat în vocația sa educațională. „Iubitorii de muzică”, în cel mai nobil sens al termenului, au fost angajatorii sau protectorii unor muzicieni profesioniști precum Haydn sau Mozart. Ansamblul încearcă să onoreze această tradiție, nu doar prin implicarea sa în numeroase activități cu publicul, ci și prin colaborarea strânsă cu tinerii muzicieni din școli de muzică, astfel încât aceștia din urmă să se familiarizeze cu repertoriul.
Timp de mai bine de un deceniu, ansamblul a cântat în cele mai prestigioase locuri din Europa, Asia și Statele Unite, precum și în medii mai intime, cu scopul de a aduce muzica sa unui public cât mai larg public posibil.
Începând din 2024, Terra Nova Collective intenționează să exploreze repertoriul coral și orchestral al lui Henri Joseph Tobi, la fel cum au făcut cu Missa Maria Assumpta a lui Johann Adam Faber în 2021. Începând cu anul 2022, Terra Nova Collective se bucură de sprijinul structural al guvernului flamand.