Sâmbătă, 28 Noiembrie 2020, ora 19, Eveniment online

Xavier Diaz Latorre – teorbă / chitară barocă 

Pe parcursul secolului al XVII-lea, curtea franceză a lui Ludovic al XIV-lea era unul dintre cele mai importante centre culturale din Europa. Artiști talentați din tot continentul se adunaseră acolo, locul devenind astfel ca un magnet al inovației creative și artistice. Ludovic al XIV-lea era el însuși un talentat dansator, iar importanța pe care o acorda dansului în obținerea unui anumit statut și a unei ierarhii sociale a fost imediat preluată și de alți reprezentanți ai aristocrației europene a vremii. 

Robert de Visée (ca.1655-1733): Manuscrit Vaudry de Saizenay (s.XVIII) – Suite de „La Royale” pour le théorbe A.mi.la tierce mineur: 

Prelude La Royale, Allemande, Courante, Sarabande, Masquerade, Chaconne. 

Robert de Visée (ca.1655-1733): Suite de „La Tombeau” pour le théorbe C.sol.ut mineur: Prélude, Tombeau a Ms. de Visée. Allemande. 

Robert de Visée (ca.1655-1733): Suite pour le théorbe G.sol.re.ut majeur: 

Prélude – Muzette en Rondo – Chaconne en G.résol majeure. 

Jean-Baptiste Lully (ca.1632-1687): Le Bourgeois gentilhomme La suite 

Robert de Visée (ca.1655-1733): Liure de pieces pour la Guittarre (1686) – Piéces pour la guitare en ré mineur: 

Prélude, Allemande, Courante, Sarabande, Gigue, Menuet, Gavotte, Bourée, Passacaille, Menuet majeur. 

Francesque Corbetta (ca.1615-1681): La Guitare Royale (1671) – Piéces pour la guitare en sol mineur: 

Prélude, Allemande, Courante, Sarabande, Gigue, Passacailles. 

Francesque Corbetta (ca.1615-1681): La Guitare Royale (1671) – Caprice de Chaconne. 

Francesque Corbetta (ca.1615-1681): La Guitare Royale (1671) – Folies.

Robert de Visée a fost angajat la curtea lui Ludovic al XIV-lea în jurul anului 1680, atunci când avea douăzeci și cinci de ani, și a dobândit titlul de Maître de Guitarre du Roi în anul 1719. Lui îi putem atribui un repertoriu extins dedicat chitarei, teorbei sau lăutei. Între compozițiile sale se află suite pentru teorbă și chitară, unele purtând specificația ”dediée au Roi” (dedicată Regelui). Stilul lui Visée era unul proaspăt, plin de eleganță, în concordanță cu cel al altor compozitori francezi ai vremii. Compozițiile sale dedicate teorbei reprezintă cea mai importantă parte a întregului repertoriu compus pentru acest instrument. 

În vremea respectivă, adaptarea unor piese orchestrale și transformarea lor în piese pentru instrument solo era o practică la modă. Chiar De Visée a transcris pentru teorbă piese orchestrale ale unor autori precum Lully sau Couperin. 

Nu putem vorbi despre Visée fără a-l menționa pe Francesco Corbetta. Acest chitarist era, fără îndoială, cel mai cunoscut și apreciat interpret instrumentist, la toate curțile regale europene, în special cea franceză unde cânta pentru Ludovic al XIV-lea. Creația sa conține câteva volume de muzică pentru chitară solo sau duo de chitară. Unii muzicologi presupun chiar că Robert de Visée ar fi fost elevul său. 

Xavier Diaz – Latorre 

Xavier Díaz – Latorre s-a născut în Spania, la Barcelona, în anul 1968. Studiile muzicale superioare le-a urmat la Basel, sub îndrumarea lui Oscar Ghiglia, la Academia de Muzică și cu Hopkinson Smith la Schola Cantorum. 

A cântat în majoritatea sălilor de concert importante ale lumii, între care pot fi amintite Carnegie Hall (New York), Covent Garden (Londra), Palau de la Música Catalana (Barcelona), Teatro Real (Madrid), Teatro Colón (Buenos Aires), Wiener Philarmonie (Vienna) sau Konzerthaus (Berlin). 

Díaz – Latorre colaborează frecvent cu ansambluri renumite precum Hesperion XXI, La Capella Reial de Catalunya și Le Concert des Nations. A colaborat cu ansamblurile Al Ayre Español, Orquesta Nacional de España, Concerto Vocale, Akademie für Alte Musik Berlin, Concerto Köln și multe altele. 

Laberintos Ingeniosos este propriul său ansamblu vocal – instrumental, care are în componență muzicieni din întreaga lume. Xavier Díaz-Latorre a înregistrat peste40 de albume audio, pentru diverse case ințernationale de discuri, iar între toate acestea, un loc aparte îl ocupă integrala lucrărilor pentru chitară ale compozitorului Francisco Guerau. 

Este profesor de instrumente cu coarde ciupite, muzică de cameră și basso continuo la ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) și profesor invitat la universități de muzică sau cursuri de specializare din SUA, Coreea, Japonia, Europa.