Alte Evenimente

Marcel Ponseele prezintă Obolution

By miercuri, 19 octombrie 2016noiembrie 16th, 2018No Comments

early-winds-ponseele-2016

Marcel Ponseele prezintă Obolution alături de ansamblul “Il Gardellino” la Palatul Bragadiru, marți, 1 noiembrie 2016, ora 19:00, în prima zi a Festivalului de Muzică Veche București. Așa vom afla povestea oboiului istoric și începutul primei serii de concerte a celei de-a XI-a ediții a festivalului.

Seria de concerte Early Music Winds propune continuarea mini-stagiunii Early Music Strings din 2015. Cunoscute sub termenul generic ”winds”, instrumentele de suflat au însoțit practica muzicală încă din Antichitate. În curentul european ”Early music” ele sunt protagonistele recitalurilor solistice sau camerale și conferă sonorități grandioase orchestrei baroce.

Festivalul de Muzică Veche București are loc în perioada 1 – 28 noiembrie și cuprinde trei serii de concerte și evenimente alternative: Early Music Winds, un proiect realizat în colaborare cu ansamblul Il Gardellino și cu sprijinul Koninklijk Conservatorium Brussel, Movie Gala și Clavecinissimo, un proiect dedicat strângerii de fonduri pentru restaurarea clavecinului Ruckers – Taskin, și seria Baroque Concerts desfășurată în trei săli distincte pe parcursul a șase concerte.

Marcel Ponseele alături de ansamblul Il Gardellino va interpreta partituri de Telemann, Britten, Jongen sau Prengles și va dezvălui instrumentele din familia oboiului istoric.

Unanim recunoscut drept unul dintre cei mai importanți instrumentiști de muzică barocă, Marcel Ponseeele a fost numit de dirijorul Philippe Herreweghe „cel mai strălucit oboist din lume”. Ponseele este considerat un lider muzical de renume internațional. Este fondatorul și unul dintre conducătorii muzicali ai ansamblului baroc Il Gardellino și a condus de-a lungul carierei numeroase alte formații camerale sau orchestrale.

Urmând tradiția barocă, Ponseele dirijează și interpretează solo în același timp, făcând parte din acea categorie a muzicienilor geniali, cu personalitate complexă. Repertoriul său cuprinde nu doar nume faimoase ale Barocului ca Bach, Vivaldi, Händel sau Telemann, dar și compozitori mai puțin cunoscuți, cum ar fi Johann Gottlieb Graun, Christoph Schaffrath sau Ernst Eichner. Ponseele trece și dincolo de Baroc, adăugând lucrări de Mozart, Beethoven, Reinecke, Piazzolla.

Ponseele are în palmares numeroase albume audio înregistrate în compania unor importante formații de muzică barocă din Europa, pentru diferite case de discuri precum Erato, BIS, Harmonia Mundi, Accent. Cele mai multe înregistrări din ultimii ani sunt în compania propriului ansamblu, Il Gardellino, pentru casa de discuri Passacaille. Ponseele interpretează de obicei pe intrumente istorice, preferatele sale fiind copii după instrumentele de secol XVIII.

Biletele și abonamentele sunt disponibile în rețelele Eventim (online sau în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Cărturești, Humanitas), Myticket (online sau în magazinele Diverta) și www.kompostor.ro.