Duminică, 13 noiembrie, ora 19:00
Sufrageria regală – MNAR
Programul conduce publicul într-o călătorie plină de emoții la curtea regală de la Versailles de-a lungul secolului al XVIII-lea.
Elisabeth Jacquet de la Guerre este una dintre primele femei compozitoare profesioniste, al cărei stil, deși foarte personal, este influențat în mare parte de stilul muzical italian din epocă. În ceea ce-l privește pe Jean-Philippe Rameau, acesta a fost un clavecinist prolific înainte de a fi celebru ca și compozitor de operă. Jean-Baptiste Forqueray a fost cunoscut pentru virtuozitatea sa la viola da gamba, care transpare în toate lucrările sale. François Francoeur a fost un violonist celebru la curtea lui Ludovic al XV-lea. Deși toți acești compozitori au un stil personal, ei aparțin totuși școlii muzicii franceze, cu limbajul său delicat și intim, bine cunoscut în muzica barocă europeană.
Repertoriu:
Elisabeth Jacquet de la Guerre (1665 – 1729): Sonata I pentru vioară și clavecin
Prélude – Presto – Adagio – Presto – Aria – Presto
Jacques Duphly (1715 – 1789): Aria Gracioso
Mademoiselle Duval (1718 – after 1775): Rondeau
Jean-Philippe Rameau (1683 – 1764): Air pour les esclaves africains – Les Sauvages
Jean-Baptiste Forqueray (1699 – 1782): din Pièces pour Clavecin (Paris 1747):
Sylva – Jupiter
Elisabeth Jacquet de la Guerre (1665 – 1729): Sonata II, în la minor, pentru vioară solo (manuscris din colecția Bibliothèque National de France):
Grave – Allegro – Aria – Sarabande – Gavotte – Presto – Adagio
Jean-Philippe Rameau (1683 – 1764): Gavotte et ses doubles
François Francoeur (1698 – 1787): Sonata II în mi minor:
Adagio – Allemande – Sarabande – Rondeau – Presto
Interpretează:
„Le consort”
Sophie de Bardonnèche (vioară barocă), Justin Taylor – clavecin.
Sophie de Bardonnèche este pasionată de vioara barocă. Standardele sale înalte, sensibilitatea și entuziasmul său au condus-o la a susține concerte ca solistă și muzician de cameră, precum și cu cele mai cunoscute ansambluri baroce orchestrale.
După un masterat la Schola Cantorum, la clasa violonistei Amandine Beyer, Sophie a creat ansamblul Le Consort împreună cu Justin Taylor și Théotime Langlois de Swarte. Explorând repertoriul de sonate în trio baroc (2 viori, clavecin și violoncel), ansamblul a câștigat Premiul I și Premiul Publicului la Concursul Internațional de Muzică Veche din Valea Loarei în 2017. Înregistrările ansamblului au fost aclamate în unanimitate de presa franceză și internațională (Diapason d’or de l’année, Gramophone, FFFF de Telerama, Choc Classica).
De asemenea, ansamblul colaborează în mod regulat cu cântăreți precum Eva Zaïcik (înregistrări cu Venez Chère Ombre și Royal Händel), Paul-Antoine Benos-Djian și Adèle Charvet. Ansamblul Le Consort este în rezidență la Banque de France, la Fondation Royaumont și la Fondation Singer-Polignac. Din 2017, Sophie de Bardonnèche cântă alături de prestigiosul ansamblu Les Arts Florissants, alături de William Christie, participă ca muzician de cameră la turnee în întreaga lume, în săli precum Walt Disney Hall din Los Angeles, Barbican Center din Londra, Opera din Tokyo. De asemenea, Sophie este invitată în mod regulat să susțină concerte, precum și să înregistreze cu numeroase ansambluri de renume, precum Le Poème Harmonique, Jupiter sau Le Concert Spirituel.
În paralel cu stagiunea sa de concerte (Théâtre des Champs Élysées, turneul Royal Händel la Verona (IT), Strasbourg, Paris, turneu cu Les Arts Florissants…), Sophie de Bardonnèche va lansa o nouă înregistrare cu Le Consort, ”Specchio Veneziano”, dedicată sonatelor în trio de Vivaldi și Reali (Diapason d’or, nov. 2021).
Sophie cântă la o vioară Antonius & Hieronymus Amati din 1596, împrumutată cu amabilitate de Fundația Jumpstart Junior, Colecția Sparey.
Cariera fulminantă a lui Justin Taylor în concerte și înregistrări a început în 2015, când a câștigat Premiul I la Concursul de clavecin „Musica Antiqua” din Bruges, alături de Premiul publicului, Premiul Alpha Classics și Premiul EUBO Developing Trust. Este renumit pentru „interpretările sale virtuoase, sensibile și savuroase” (Sophie Bourdais, Télérama, 2021).
În 2017, a fost nominalizat ca unul dintre cei trei finaliști la categoria „Instrumental Soloist Revelation” din cadrul „Victoires de la Musique Classique”. În același an, Asociația Criticilor Profesioniști i-a acordat premiul „Musical Revelation of the Year”.
De atunci, a fost invitat să cânte în săli de concert din Europa: Filarmonica din Paris, Auditori din Barcelona, LSO St Luke’s din Londra, Théâtre des Champs-Elysées, DeSingel din Anvers, Auditoriul Louvre, Festivalul Roque d’Anthéron, Auditoriul Radio France; în Japonia, unde debutul său în ianuarie 2021 la Oji Hall din Tokyo a atras multă atenție; și în Statele Unite, la New York și la Washington (Biblioteca Congresului, Opéra Lafayette). Justin Taylor a cântat, de asemenea, cu orchestre precum Orchestra Națională din Île-de-France, Orchestra de Cameră Regală din Wallonie, Orchestra de Cameră din Geneva, Orchestra din Picardia, Orchestra Filarmonicii din Mannheim, Orchestra Filarmonicii din Duisburger, Concert de la Loge și Concerto Köln.
Justin Taylor a realizat deja mai mult de zece înregistrări, în exclusivitate cu Alpha Classics. Cel mai recent album al său, La Famille Rameau, a fost lăudat pentru „virtuozitatea sa triumfătoare, poezia tandră și tușeul de-a dreptul miraculous” (Classica, mai 2021) și a primit numeroase alte recunoașteri: FFFF Télérama, CHOC Classica, un „5” din partea Diapason, o „alegere” France Musique, Le Monde, Le Figaro, L’Obs. Discografia sa include „La Famille Forqueray” (2016, „CHOC de l’année” Classica, Gramophone Editor’s Choice, Grand Prix din partea Academiei Charles Cros, Qobuzissime); Continuum, dedicat lui Scarlatti și Ligeti (Top 5 discuri clasice în 2018 pentru Le Monde); și o înregistrare pentru fortepiano a Concertului al 17-lea de Mozart cu Le Concert de la Loge (2017 CHOC Classica). Justin Taylor a contribuit, de asemenea, la colecția de lucrări „BACH 333” de la Deutsche Grammophon cu un disc triplu de lucrări puțin cunoscute de Bach.
Ansamblul Le Consort al lui Justin Taylor, creat împreună cu prietenii săi violoniști Sophie de Bardonnèche și Théotime Langlois de Swarte, a câștigat Premiul I în 2017 la Concursul Internațional de Muzică Veche din Valea Loarei, al cărui președinte al juriului este William Christie.