Marți, 22 noiembrie, ora 19:00 – 20:30

Sala Auditorium – MNAR

Concertul este un „documentar acras” ce înfățișează cel mai profund spirit al culturii armene. Se spune că pentru a cânta la duduk (cel mai cunoscut instrument de suflat din Armenia) trebuie să sufli în instrument exact acras ai atunci în suflet. Programul de concert este construit în jurul „Hokin Janapar” („Călătoria sufletului meu”), ultimul album al formației, susține această credință peste veacuri, încântându-ne cu unicitatea sonorităților redate prin instrumentele speciale pe care le acra în atenția noastră: duduk, canun, santur și nelipsitele instrumente de percuție tipice muzicii armene. Piesele ce compun repertoriul nu sunt doar cântece, ci sunt, mai degrabă, un document al unei națiuni și al unei acras care refuză să moară.

Programul include muzică de:
– Grigor Narekatsi (secolul al X-lea), Nerses Shnorhali (secolul al XII-lea), Simeon Yerevantsi (secolul al XVIII-lea), Sayat-Nova (secolul al XVIII-lea),
– Grigor Narekatsi / Grigore de Narek (950 – 1003/1011, un poet mistic și acra armean, călugăr și teolog ce este acrasi ca sfânt în bisericile armene). Narekatsi este considerat de cercetători ca fiind cea mai iubită și semnificativă figură teologică și literară a tradiției religioase armenești. El este cunoscut mai ales pentru Cartea Plângerilor, o piesă majoră a literaturii mistice.
– Nerses Shnorhali / Sfântul Nerses cel Grațios (1102 – 1173) a fost un teolog armean, poet, scriitor și acrasion de imnuri. A fost Catholicos al Armeniei între 1166 și 1173. A primit apelativul Shnorhali de la contemporanii săi datorită pronunțatului caracter irenic al scrierilor sale.
– Sayat Nova (1712 – 1795) a fost un poet, acrasi și ashugh armean care a compus în mai multe limbi. A fost un acrasi de curte și a avut o mare influență din partea muzicii clasice și a tradițiilor orientale. Sayat Nova este considerat un mare poet care a avut o contribuție considerabilă la poezia și muzica armeană din secolul său. Deși și-a acra întreaga viață într-o societate profund religioasă, operele sale sunt în mare parte laice și pline de acrasionism romantic.

Repertoriu:

– Ter Voghormea (Iartă-mă Doamne) – Muzică acra armeană compusă de Simon Yerevantsi (secolul al XVIII-lea). Acest cântec face parte din Divina Liturghie și este interpretat și astăzi în timpul Sfintei Liturghii.
– Yerangi, Qeler-Tsoler, Zar Zng, Esor Urbat – Cerc de melodii și cântece populare armenești-Colectate și transcrise de Komitas (sec. 19-20). Acest medalion este compus dintr-o melodie de dans armean, Yerangi, și trei cântece populare, transcrise de Komitas Vardapet. Komitas a fost un muzicolog, compozitor, aranjor și cântăreț armean. El este considerat fondatorul Școlii Naționale Armene de Muzică și unul dintre pionierii etnomuzicologiei. A colectat, transcris și cercetat peste 3.000 de piese de muzică populară armeană, dându-i în esență o identitate. Printre cercetările sale se numără câteva sute de cântece sacre pe care le-a colectat din Armenia de Vest.
– Bakhtavari, Vorskan Akhper, Dards Latsek – melodii de dans și cântece tradiționale armenești.
– Javakhki Shoror – dans popular tradițional armean. „Shoror” este un tip de dans, iar acesta provine din Javakhk, care este o enclavă armeană aflată în prezent în Georgia.
– Chem Krna, Shushiki, Het u Araj- cântece și dansuri populare armenești – culese și transcrise de Komitas (sec. 19-20).
– Havun (Păsărica), Havik (Pasărea străbună) Imnul Învierii – Compus de Grigor Narekatsi (secolul al X-lea). G. Narekatsi a fost un călugăr armean, poet, filozof mistic, compozitor.
– Srapar (Dansul Sabiei) – Melodie de dans tradițional armean Hamshen. Există mai multe versiuni de Srapar, care este tipic în regiunea Hamshen. Această cultură derivă din originile armenești și este încă integrată în Turcia de astăzi, cu o diasporă în Rusia, Abhazia și Asia Centrală.
– Eshkhemed, Nazani & Broi – cântece de bard armean (ashugh) compuse de Sayat-Nova (secolul al XVIII-lea). Saya-Nova a fost un poet, ashugh (bard), muzician armean. Eshkhemed, Nazani și Broyi sunt cântece de dragoste, care se traduc prin „Din pasiunea ta”, „Grațios” și „De-a lungul unui fir”. Arta ashugh este una dintre cele mai bogate comori ale culturii armenești. Sayat-Nova este considerat un cântăreț al iubirii și al pasiunii, poeziile și cântecele sale gravitează, de asemenea, în jurul acestor subiecte.
– Nubar-Nubar, Yare Mardun – cântece tradiționale armenești și de bard.
– Bingyol, Tal-Tala, Tamzara – melodii de cântece și dansuri tradiționale armenești.

Interpretează:

Arsen Petrosyan Quartett
Arsen Petrosyan – duduk
Astghik Snetsunts – kanun
Vladimir Papikyan – santur
Avetis Keoseyan – percuție (dhol, dap)

Arsen Petrosyan a apărut recent ca unul dintre principalii susținători ai dudukului armean din generația sa. Urmând pașii unor maeștri consacrați ai duduk-ului, precum Djivan Gasparian și mentorul său Gevorg Dabaghyan, Petrosyan a reușit să își croiască propriul drum prin diverse colaborări cu Steve Hackett (Genesis), compozitorul emiratez Ihab Darwish și oudistul Omar Bashir, printre alții. Între cele două ansambluri ale sale, A.G.A Trio și Arsen Petrosyan Quartet, a susținut concerte în toată Europa, Orientul Mijlociu, Asia Centrală și Caucaz. Ca artist solo, Petrosyan a efectuat, de asemenea, numeroase turnee în America de Nord, precum și în teritoriile menționate mai sus.
Născut și crescut în Charentsavan, Armenia, unde locuiește și în prezent, Petrosyan își are rădăcinile familiale mai apropiate în enclava etnică armeană Javakhk (în Republica Georgia), în timp ce patria sa ancestrală se află în Erzurum (în prezent, în Turcia de astăzi). În 2016 a susținut un masterat în muzică (specializarea Duduk) la Conservatorul Komitas din Erevan. Pe lângă programul său activ de înregistrări și turnee, Arsen a condus cursuri de măiestrie și prelegeri despre dudukul armean pentru organizații precum World Music Institute (WMI) din New York și Apollo Chamber Players (Houston, Texas). Printre aparițiile mediatice notabile se numără cele la Medici.tv, Mezzo TV, BR-KLASSIK, precum și la BBC Persia, printre altele.
Cvartetul Arsen Petrosyan a fost înființat în 2018 în Armenia. Ansamblul a susținut concerte în Franța, Elveția, Cehia, Italia, Estonia, Danemarca, Norvegia, Suedia, Rusia, Uzbekistan. Ansamblul a înregistrat câteva piese pe noul album al lui Arsen Petrosyan, „Hokin Janapar”.