Sâmbătă, 26 noiembrie, ora 19:00 – 20:30

Sufrageria regală – MNAR

Ferran Sors (1778-1839), mai cunoscut sub numele de Fernando Sor, a fost un compozitor și chitarist catalan, educat la Monastir de Montserrat, în Barcelona.
La fel ca mulți alți tineri artiști din acea vreme, Sors a urmat și o carieră militară. După Războiul Peninsular dintre Spania și Franța, Sors a fost nevoit să emigreze în afara Spaniei, în care nu se va mai întoarce niciodată. Activitatea sa de compozitor include opere și balete, precum și numeroase piese pentru chitară, care au fost prezentate în orașe mari precum Paris, Londra, Berlin sau Moscova. Dacă Mauro Giuliani a inventat un nou mod de a cânta la chitară, Ferran Sors a inventat un nou mod de a compune pentru chitară. În piese precum Sonata Seconda Op.15 putem auzi o orchestră simfonică, care ne amintește de Haydn sau Mozart.
A fost foarte admirat în vremea sa. Unii dintre contemporanii săi l-au numit chiar „Beethoven al chitarei”. Ceea ce putem stabili astăzi, este că niciun compozitor nu egalează nivelul de legătură dintre compoziția simfonică a timpului său și instrumentul său, chitara. Fără îndoială, un compozitor care trebuie redescoperit.

Repertoriu:

Ferran Sors (1778-1839):
– Sonata Seconda pentru chitară, Op.15
– Les Folies d’Espagne, Op.15
– Fantasia Op. 30: Introducere – Tema – Variațiuni & Finale
– Fantaisie Villagoise, Op.52
– Introduction, Théme, Variațiuni și Allegro Morceau de concert, Op.54
– Variations Brillantes pe Air Favori de Mozart din Opera „Flautul Fermecat” O Cara Armonia, Op. 9

Interpretează:

Xavier Díaz Latorre (chitară romantică)
Xavier Díaz Latorre s-a născut la Barcelona în 1968. A studiat chitara cu Oscar Ghiglia la Musikhochschule, Basel, absolvind în 1993. Interesul său ulterior pentru muzica veche l-a determinat să continue studiile de lăută, cu Hopkinson Smith la Schola Cantorum Basiliensis (Basel).
Participă frecvent la festivaluri internaționale importante din Europa, SUA, America de Sud și Asia, ca solist sau ca membru al grupurilor conduse de Jordi Savall. Discografia lui Díaz-Latorre a fost aclamată unanim în străinătate și include muzică de la Renaștere la romantism cu instrumente originale. A fost invitat să țină prelegeri și cursuri de măiestrie la academii de muzică importante, precum Schola Cantorum Basiliensis, Juiliard Scool New York, Sibelius Academy, University South California, și în multe alte locuri din Europa, SUA, America de Sud, Japonia și Coreea. Este invitat în mod regulat ca profesor la LSA (Lute Society of Amerca) din Cleveland (Ohio, SUA) și la Amherst Early Music Festival (Connecticut, SUA).
Este profesor rezident de lăută, bas continuu și muzică de cameră la Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) și profesor invitat la Conservatorul Regal din Bruxelles (KCB).

Acest concert va fi interpretat pe o chitară din prima jumătate a secolului al XIX-lea, construită de lutierul Blaise le Jeune, cu corzi de maț.